8 HAFTALIK HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI SONA ERDİ

Eğitim ve öğretimin teknolojiyle evrildiği günümüzde Dünyada ve Türkiye'de değişen eğitim ihtiyaçları ve Y-nesline hitaben yürütülecek eğitim programlarının daha kaliteli sürdürülebilmesi için AUZEF'in akademik paydaşlarına yönelik düzenlenen Hizmet İçi Eğitim ve Gelişim Programı sona erdi.

15 Mart - 25 Mayıs tarihleri arasında hafta sonları 9 farklı grupla 2 günlük program olarak gerçekleştirilen eğitimlerde; "Hedef Kitle Odaklı Editörlük", "Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri", "Soru Hazırlama Teknikleri", ve "Kamera Karşısında Etkili Sunum Teknikleri" isimli 4 farklı modül yer aldı.
"Hedef Kitle Odaklı Editörlük" ve Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri" modülünde Melih Arat ve Hakan Turgut", "Soru Hazırlama Teknikleri" modülünde Prof. Dr. Ata Tezbaşaran ve Öğr. Gör. Esin Tezbaşaran, "Kamera Karşısında Etkili Sunum Teknikleri" modülünde İnci Ertuğrul eğitmen olarak katılımcılar ile buluştu.
Eğitim programı kapsamında İstanbul Üniversitesinde AUZEF için ders yürüten akademik personele, hedef kitle ve program hedeflerine uygun ders içeriği hazırlama, etkin sunum hazırlama, hedefe uyun ölçme ve değerlendirme yapma ve kamera önünde etkin ders anlatmaya ilişkin, herbiri kendi alanında uzman eğitimciler tecrübelerini paylaştı.
Programın başlangıcında yer alan AUZEF Oryantasyonu sunumu ile dünyadaki açık öğretim ve uzaktan eğitim alanındaki gelişmeler, buna paralel İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinde yürüyen süreç ve hedeflerle yönetim stratejisi de anlatıldı. İstanbul Üniversitesinin farklı bölümlerinde bulunan öğretim üyelerinin katılımcısı olduğu eğitimlerde değişen eğitim-öğretim ve ölçme teknolojileri ile bunlarla beraber güncellenen AUZEF standartları hakkında da bilgi verildi.
Açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarının güz ve bahar dönemlerinde görevlendirilmiş öğretim elemanlarının her hafta sonu yaklaşık 40 kişilik gruplarla katıldığı eğitimlerin sonuncusu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde yapıldı. Her bir eğitim modülünün ardından verilen katılım sertifikalarına göre eğitime toplamda 185 öğretim üyesi katıldı

Hedef Kitleyi Tanımak Önemli
Ders içeriği oluştururken hedef kitleyi tanımanın ve onların ihtiyaçlarını gözetmenin öneminin vurgulandığı eğitimin ilk günkü modüllerinde çalışmalarıyla "Y Nesli" olarak anılan günümüz gençliğinin özellikleri üzerinde duruldu. Ders içeriği hazırlanırken ve ders anlatırken bu neslin özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi.
Hızla gelişen teknolojinin imkânlarından yararlanarak ders içeriklerinin farklı öğretim teknikleriyle harmanlanması ve ilgi çekici hâle getirilmesi gerektiğinin vurgulandığı çalışmalarda, eğitim sırasında kullanılan tüm materyallerin eğitim kazanımları ile olan ilişkisi üzerinde duruldu.
Hedefe Yönelik Sınav
Eğitimin ikinci gününde yer alan Soru Hazırlama Teknikleri modülünde Türk eğitim sisteminde tartışılan sınavların yanında Açık ve Uzaktan eğitimde kaliteli eğitim sürecinin bir ayağının da program kazanımlarına uygun tasarlanan ölçme değerlendirme süreci olduğu anlatıldı. Bloom taksonomisi ve öğrenme kazanıma uygun soru hazırlamanın ölçmede güvenilirlik ve geçerlilik için önemi değişik örnekler ile açılandı. Katılımcıların karşılıklı soruları ve yoğun ilgisi ile devam eden eğitim modülünde sorularda çeldiriciliğin sağlanması ile ilgili tecrübeler aktarıldı, iyi ve kötü test örnekleri paylaşıldı.
Kamere Karşısında Ders Sınıftaki Gibi Değil!
TRT'nin tecrübeli TV programcısı ve sunucusu İnci Ertuğrul'un rehberliğinde gerçekleşen Kamera Karşısında Etkili Sunum Teknikleri modülünde uzmanımız ile öğretim üyelerimiz arasında keyifli bir eğitim süreci yürütüldü. Sınıf eğitimi ile kamera karşısında eğitimin farkları, kamera karşısında duruş, nefes alma, jest ve mimiklerin kullanımı ile kameralı eğitim için uygun elbise, renk seçimi, ve makyaj bilgisi katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılandı.
İlk TV programındaki hatalarını paylaşarak eğitimi renklendiren Ertuğrul, katılımcılara ideal video ders süreleri ve süreyi etkin kullanma üzerine bilgi verdi.
Ders anlatımında yeni neslin beklentilerine yönelik eğilimlerin neler olduğundan bahsedilen eğitimde kamera karşısındaki en önemli konunun izleyici-öğrenci ile empati olduğu vurgulandı.
Öğretim üyeleri ve İnci Ertuğrul'un çektirdiği toplu fotoğraflar ile ikinci gününün son modülü olan Kamera Karşında Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ardından program tamamlandı.

Öğrenmek Her Yaşta Güzel
Büyük AUZEF ailesinin bir araya geldiği programda katılımcılar, eğitimin yanı sıra eğitimler sırasında gerçekleşen grup çalışmaları, oyunlar ve etkinlikler sayesinde hoşça vakit geçirirken günümüz eğitim şartlarında yaşadıkları sorunları paylaşma fırsatı buldu.
Programın sonunda eğitimlerden dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar, bu tarz eğitimlerle farkındalıkların arttığını, öğrenmenin her yaşta mümkün olduğunu ve bunun önemli bir yere sahip olması gerektiğini belirttiler.
AUZEF'in eğitim kalitesini arttırmaya yönelik eğitimleri program tasarımına uygun olarak her dönemde devam edecek.

AUZEF Haber