AUZEF - Yunus Emre Enstitüsü İş Birliği ile YUTÖP

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan Yabancılara Uzaktan Türkçe Öğretim Portalı (YUTÖP) Projesi ile ilgili olarak projenin yöneticisi ve AUZEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ekrem Demir; proje koordinatörü ve fakültemiz öğretim üyelerinden Okt. Fatih Mehmet Türker ile röportaj yapıldı.

Yabancılara Türkçe öğretmeyi hedefleyen portalın içerik geliştirme süreci devam ederken hocalarımız proje ile ilgili bilgi verdiler.

"Dünyaya Hitap Eden Bir Çalışma"
Projenin hedefini, amacını, kapsamını ve önemini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ekrem Demir, dünya çapında uzaktan öğrenme materyali üretip bunu Türkçe öğrenmek isteyen herkese sunmanın stratejik bir amaç olduğu kadar kutsal bir iş olduğunu ifade etti. Projenin temel amacının yabancılar için uzaktan öğrenme portalı oluşturup bu portalın içine geliştirilmiş ders materyali ekleyerek öğrencilere sunmak olduğunun altını çizdi. Hazırlanan projenin, yüz yüze Türkçe öğretimi yapan Yunus Emre Enstitüsünün dünya genelindeki merkezlerinde kullanılacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ekrem Demir, yüz yüze eğitimde Türkçe öğrenmeye çalışan öğrencilerin derste öğrendiklerini bu proje sayesinde uzaktan eğitim yoluyla da destekleyebileceklerini sözlerine ekledi.

"Türkçeyi sıfırdan öğreteceğiz..."
Proje koordinatörü Okt. Fatih Mehmet Türker ise projenin içeriği, önemi ve projenin geliştirilme süreci hakkında detaylı bilgiler verdi. Dil öğretiminin dikkate alınması gereken dört unsur (yazma, okuma, konuşma ve anlama) barındırdığını ifade eden Türker, bu unsurların içerik geliştirme sürecindeki önemlerini ve işleniş şekillerini (drama, animasyon, infografik, boşluk doldurma, sürükle bırak, video çekimleri) açıkladı. Portalın öğreticiliği konusuna değinen Türker, portal ile ilgili çalışırken en çok, dünyanın herhangi bir yerinde Türkçeyi hiç bilmeyen bir insana Türkçenin sıfırdan nasıl öğretilebileceğini düşünerek çalışma yaptıklarını anlattı. Özellikle konuşma yetisi için yeni sistemler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Türker, "Bir dilin konuşulmadan, hayata geçirilmeden öğrenilmesi çok zordur." dedi. Projenin bütün dünyaya hitap eden bir öneme sahip olduğunu belirten Türker, mevcut uzaktan Türkçe öğretim süreçlerinde kullanılmayan pek çok yöntemin bu projede kullanılacağını söyleyerek sözlerini noktaladı.

Yazar: Deniz Funda Özgür